Samo trećina mladih želi ostati u Vukovaru, muče ih nasilje, nezaposlenost i ovisnost

18.11.2020

ČAK 42.05 posto mladih u Vukovaru smatra kako u gradu manjka perspektive za normalan život, a samo njih 28.2 posto želi ostati u gradu, dok svi ostali planiraju svoju život graditi u nekoj drugoj sredini, bilo u RH ili inozemstvu. Rezultati su to istraživanja koje je proveo PRONI Centar za socijalno podučavanje u Vukovaru na temu "Potrebe i navike mladih grada Vukovara", u kojemu je sudjelovalo 195 mladih osoba u dobi od 15 do 30 godina.

Smatraju kako se, osim njih samih, najviše za rješavanje njihovih problema i potreba brinu udruge, za što se izjasnilo 24.1 posto ispitanika, dok ih svega 2.6 posto misli da se brinu jedinice lokalne samouprave, a da se brine Savjet mladih grada Vukovara smatra 4.1 posto.

Tek nešto manje od četvrtine ispitanika, njih 24.1 posto, zadovoljno je mogućnošću zapošljavanja u struci, dok svi ostali niti se slažu niti ne slažu s tim ili imaju negativan stav.

Do posla preko veze

S druge strane, njih 66.15 posto smatra kako je veća mogućnost zapošljavanja osoba s vezom pa samim time to vide kao prepreku osobne perspektivnosti u gradu, ako nemaju nekoga tko će im pomoći pri zapošljavanju, a na taj način i doprinijeti njihovoj samostalnosti i daljnjem razvoju, kako u privatnom tako i u poslovnom okruženju.

"Ugrubo, kao najveće probleme u zajednici s kojima se mladi suočavaju na području grada ističu fizičkog nasilje među mladima (64.1 posto), nezaposlenost mladih (57.44 posto) te u istom postotku ovisnost o drogama, alkoholu i duhanu. Gotovo polovica ispitanika kao ključni problem ističe nedostatak tolerancije prema manjinskim društvenim skupinama (49.23 posto), a njih 44.10 posto smatra da vlada nedovoljna briga društva i države za mlade", kazao nam je Goran Jelenić, voditelj Odjela za rad s mladima u PRONI Centru.

Istraživanje su proveli tijekom proljeća i ljeta ove godine i ono je bilo anonimno te je obuhvatilo različite segmente života mladih ljudi: obrazovanje, zapošljavanje, kulturu, sport i dr. područja, o kojima su iznosili svoja mišljenja i stavove.

Proveli su ga u suradnji s Mirovnom grupom mladih Dunav i Gradom Vukovarom, a u okviru projekta "Programeri zajednice" financiranog sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+.

"Projektu je cilj unaprijediti kvalitetu života mladih ljudi putem aktivnog sudjelovanja u strukturiranim dijalozima između mladih i donositelja odluka i stručnjaka, a u svrhu izrade novog strateškog okvira za rad s mladima - Program za mlade grada Vukovara za razdoblje 2021. - 2024.", objasnio nam je Jelenić. (index.hr)

Prijava
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind